Start Resor Oslo Besök Brasilien Fritid Högtider Philippa Allmänt

Passiv uppdatering

Vi har den senaste tiden varit dåliga på att uppdatera denna blogg men vi ber våra trogna läsare att hålla ut till efter helgen då vi kan rapportera om julbord, hockeymatch, uteliv och nattåg från den svenska huvudstaden. Tills dess kan vi bjuda på en bild på vår fantastiskt goda vegetariska lasagne när den gräddas i ugnen.Vi har i tillägg redan julpyntat men då det är politiskt inkorrekt att göra det i november kommer bilder på det nästa vecka när vi kommit in i julmånaden. Även årgångsglöggen är provsmakad. Årets smak, blåbär, är god men sämre än förra året.

Deli de Luca

Måste bara säga att min namnsdagsmumsbit var bland det mummigaste jag ätit,  mjuk och krämig och saftig och chokladig! UNDERBAR! Finns att köpa på Deli de Luca, ett helt underbart ställe här i Oslo där man kan handla allt möligt gott. Gå in på www.delideluca.no och bestäm vad ni ska pröva nästa gång ni kommer hit på besök!

Kram //Towe

Grattis Elisabet!

Idag är det Elisabet-dagen och Towe Maria Elisabet säger grattis till alla som heter Elisabet. Hoppas att ni alla får en tårtbit eller bakelse på denna underbar dag!

Puss och Kram!

Mumma!!


Pub Quiz

Här är veckans Pub Quiz. Se om ni kan slå oss, vi fick 12 poäng... :P När det frågas efter ett namn räcker det med efternamnet om inget annat anges. Lycka till, svaren kommer om några dagar!

Omgång 1

1. Nämn ett årtal som Peter Dass var i livet?
2. Vem vann World Idol 2003-2004 och vem kom tvåa? (värd 2 poäng)
3. Vilket vanligt ord kommer från det japanska ordet som betyder "tom orkester"?
4. Vem tog OS-guld på 400m herrar både i Atlanta 1996 och Sydney 2000?
5. Efter vilken litterär figur är fjällvägen mellan Vinster och Lillehammer uppkallad?
6. Vad är det som består av epidermis, dermis och hypodermis?
7. Vem sköt Lee Harvey Osvald två dagar efter att han skjutit president J F Kennedy?
8. Ordna Charlie Chaplins filmer i kronologsikordning: City Light, The Great Dictator, The Kid, Modern Time.
9. I vilken "gren" blev den vietnamesiske flyktingen Ming Tai historiens första världsmästare med tiden 22,95 sekunder?
10. Kategorin är Finland. a) Vad är det finska namnet för Finland? b) Hur många bor det i Finland, ca 4 miljoner, ca 5 miljoner, ca 6 miljoner eller ca 7 miljoner. c) Vilka tre bokstäver står för Finlands nationella kringkastnings sällskap? d) Vem vann OS-guld på 5000m och 10 000m både 1972 och 1976? e) Vad heter den tradtionella likören kryddat med åkerbär? (värd 5 poäng)
11. Ord på F. Vad kallas skruvformad pasta?
12. Nämn ett annat namn på Potetbille, kommer från namnet på en Amerikansk delstat.
13. Vilken norsk roman har öppningkapitlet "I feel fine, våren 1965"?
14. Vad heter den person som var Danmarks statsminister mellan 1972-1982?
15. Vilken älv och nationalpark i Etiopien har samma namn som ett tvättmedel?
16. Vad heter utgivaren för spelet Magic Gadering?
17. Vad heter svensken som vann OS-guld åp 50km 1956 och 1964?
18. I vilket land kan man se turistattraktionen Guldforsen?
19. Vilket datum firar vi Valentines day?
20. Vilken sångerska slåg igenom i filmen Blå Ängeln där hon sjöng titelmelodin "Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt"?

Här brukar det tradtionellt vara en paus då man kan fylla på i sina glas. Omgång 1 rättas och poängen läses upp. Efter ytterligare några minuter fortsätter omgång 2.

Omgång 2
21. Vilken folkorganisation var Erik Damman initiativtagare til 1974?
22. Vilket band har gett ut albumet "Thick as a brick" och har tagit sitt namn från en skotsk agronom som införde drillkulturen till Europa på 1700-talet?
23. Vilken typ av katalog är den amerikanska Scott Catalog och den brittiska Stanley Gibbons?
24. I år vann Vålerenga IF finalen i Norska cupen, vem vann förra året?
25. Afrikansk geografi. Gabon ligger granne med tre länder: Kongo, Ekvatorialguinea och vilket tredje land?
26. Ett annat ord för trumsettet som också är en militär enhet?
27. I vilken dokusåpa är Ragnild och Guru med i?
28. Vilket folkslag/civilisation har gudar som Huitzilopochtli, Xipe totec, Quetzalcoatl och Tezcatlipoca?
29. Kategori matematik. Vilken bokstav står för konstanten 2,71828...?
30. Ord på Z. a) Ord för de levande döda? b) En riktning inom den Japanska buddismen? c) Bokstaven Z i NATOs alfabet? d) Det första stadiet när två könsceller slått samman? e) Konstverk av en robot? (värd 5 poäng)
31. Vem är kapten för FC Barcelona?
32. Vad heter radioprogrammet i NRK P3 med programledarena Kristoffer och Johannes Schou?
33. Vad står det första m:et för i DIMM? Dual Inline _ Module?
34. Vilka skådespelare hade huvudrollerna i filmatiseringen av Romeo och Julia 1996? (värd 2 poäng)
35. Vilken vakstyrka grundades 1506 av Julius II?
36. Vilken bilproducent har märkena Valeno, Swift och Vitara?
37. Vad kallas procesen/intitiativet, uppkallad efter en afrikansk stad/by, som används av regerignar och diamant industrin för att undvika handel med "Blood diamonds"?
38. Vilken stad har ett namn som betyder januariälven?
39.  Vilket smeknamn har fotomodellen Elle McPherson och den ameriskanse wrestlinstjärnan Jesse Ventura gemensamt?
40. Vilken sångerska sjöng sången "I should be so lucky"?

(Fråga 20 och 40 är egentligen ljudpår)


Ni som vill kan ju kommentera frågorna under "kommentarer" precis under detta inlägg.

Väl bemött till nästa gång!


Jinxat väder

Nu blev det ju lika dåligt väder på vestkanten som det tydligen vart på østkanten för att 50% av vår familj jinxat mitt väder...

Underbart väder!

Idag är det riktigt härligt väder. Solen skiner. Oslo är en vacker stad och det är få ställen som klär i  novemberrusk och Oslo är inte en av dem så vi är tacksamma för den värmande solen och den klara himlen...

I tillägg är det snart helg :-D, med beredskap :-|

(Det är tydligen skillnad vilken sida av byen man sitter)

Hemskt väder!

Idag är det riktigt dåligt väder. Dimmigt och regnigt omvartannat. Oslo är en vacker stad men det är få ställen som klär i  novemberrusk och Oslo verkar inte vara en av dem... England är ett ställe som passar i dimma, en öde fiskeby i en havsvik omringat av höga klippor är ett annat. Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm hade en fotoutsällning om en liten by uppe någonstans i norr, kan ha varit i Norge eller Island eller kanske Grönland. Det stället passade också i diss och grått. Det var dock inte dimma och regn utan snö och saknad av dagsljus... Well, well, för er som är intresserade av meterologi kan vi tipsa om en väldigt bra vädersida;  www.yr.no. De visar väder från hela världen på ett bra och överskådligt sätt.

Fullmånen syntes nästan hela dagen idag!


Quantum of Solace

Igår var vi och såg nya James Bond-filmen på Colosseum Kino som ligger i Majorstuen. Det är Oslos största och äldsta biograf. De har fyra salonger varav Storsalen har 978 sittplatser och är världens största THX-sal.
 
   
www.oslokino.no

Själva filmen ger vi ett två delat betyg. Som actionfilm får den 5 Akkurat av 5 möjliga. Som Bond-film får den 1,5 Akkurat. Det är fortsättningen på den förra filmen, Casino Royale, men ändå en självstående film. Det kändes inte som att man missade något i storyn genom att inte ha sett den förra. Det man eventuellt borde veta förklarades ganska bra. Bond är ju alltid Bond och det var några obligatoriska black-tie-fester och vackra kvinnor som bara väntar på att bli charmade av Storbritanniens bäste agent. Däremot var det ingen tydlig superskurk i denna film som det alltid var i klassikerna. Skurken var visserligen elak och hade en bra plan på att erövra världen på sitt sätt men det som de egentligen jagar, Quantum, förblir hemligt och lite difust. En annan stor nackdel med de nyare "moderna" Bondfilmerna är att de känns som vilken actionfilm som helst. Det man saknar är de andra klassiska Bondingredienserna (förutom villiga kvinnor och fester), alla små gadgets och finurliga prylar. M var så klart med, men det var inte ett spår efter Moneypenny och Q's efterträdare R har väl inte varit med sen Pierce Brosnan? Daniel Craig är en bra actionskådis, lagom butter och hårt iskall, men passar han som Bond? Tycker han är mer arrogant än charmig och lite för hård och kantig för att vara den världsvana spionen alla faller för. 

Hade man skippat 007-biten i den här filmen hade den träffat mitt i prick! 

www.007.com
                                              

Towe uppdaterar om fritiden i Oslo

Nu har vi bott i Norge i ca 10 månader och börjar komma in i den norska vardagen. Jag, Towe, har bl.a. gått med i ett korps. Det heter Torshov Janitsjarorkester och består av ca 25 glada amatörer. Vi övar varje måndag mellan 18:30-21:30 i Lilleborg skole på Torshov. Det är stadsdelen norr om Grünerløkka, tar ca 7 minuter med trikken. Just nu repar vi för en filmkonsert vi ska i 14 mars. Det blir en blandning av team songs från stora hollywood hits och lite mindre kända italienska kärleks sagor. Gå in på www.tjo.no om ni vill veta mer!

På tisdagar har Svenska kyrkan veckomässa i Taizéton som jag har gått på de senaste tre veckorna. Det är en trevlig avkoppling mitt i veckan. Nästan lite meditation med mycket sång.

I morgon ska vi gå på bio, vi ska se Quantum of solace. Det ska bli kul. Det räknas väl inte direkt som en hobby, men det ska bli kul ändå...

En annan sak som 50% av vår familj är väldigt glad över är Djurgårdens vinst mot Modo i dag med 7-0, den andra halvan säger sig vara likgiltig. (Klockan slår, klockan slår!)

  


Ps. Vi har lagt upp fler bilder på lägenheten i inlägget "Vår lägenhet".

Vår lägenhet!

En guidad tur i vår lägenhet på Grünerløkka i Oslo.

En lägenhet på officella 65 kvadratmeter men en golvyta på hela 100 plus balkong. Kök och vardagsrum är en öppen planlösning på klassiskt amerikanskt vis medan sovrummet är avskilt av en avlång hall. I hallen hittar man också två avstickare där den ena dörren leder till toalett/tvättstuga och den andra dörren leder till dusch och bubbelpool, som under denna delen av året blir välanvänd.

Alla rum är försedda med skylinefönster som ger oss en underbar utsikt vid stjärnklara kvällar och nätter.

För att hålla oss i trim är lägenheten också belägen på femte våningen utan hiss. 

Enjoy!

        
Vardagsrummet och köket

  
Hallen

     
Sovrummet

  
Badrummet

     
Balkongen

Pub Quiz, jourhavande driftsjef och Mucho Mas

Äntligen fredag och dags för vår nya fredags tradition; Pub Quiz på O'Reilly's. Det börjar kl 18.00 och det gäller att vara i tid om man vill ha en plats att sitta på. Det är ett mycket populärt fredagsnöje det här quizet. Förra veckan var första gången vi var med och då lyckades vi samla ihop 15 poäng och målet idag var att slå det. Dock ringde telefonen mitt under första omgången och i pausvilan var Micke tvungen att ringa tillbaka. Något hade gått galet med ventilationen och han var tvungen att åka till undsättning. Vi hade lyckats skrapa ihop 8 poäng när vi var tvunga att gå och är övertygade om att vi hade fått fullpott på nästa omgång som var ett musikquiz.

Efter den heroiska insatsen tog vi taxin till Mucho Mas. Ni som har varit här på besök vet vad det är för ställe. Den har ingått i vårt besökspaket...God helg!


På tur

I söndags tog vi banen upp i fjället som riktiga norrmän. Ungefär fem stationer ovanför Holmenkollen steg vi av och blev överraskade över all snö. Första snön nere i byn kom på onsdagen, men försvann nästan på en gång. Här uppe såg den ut att ha legat ett bra tag.

Vi hade tittat ut en vandringsled på oslo.kommune.no men gick nog fel på en gång... Det gjorde dock inte så mycket då vi fick se skidanläggningen Tryvann. Det var två sittliftar, fem släpliftar och 14 nedfarter, varav en svart. Mest blåa backar, men de såg ut att vara långa och ganska spännande ändå.

Det var väldigt dåligt skyltat längs vandringsleden och utan att ha någon som helst aning om hur vi skulle gå så är vi ganska övertygade om att vi gick ganska mycket fel. Det vi grundar vår teori på er att vi dels hamnade vid en värmestuga som vi inte skulle ha passerat och att vi under vägen mötte människor som kom på vägar som ledde tillbaka till vår startpunkt. Värmestugan var en positiv överraskning för att vi kunde ta en paus med våfflor och varm choklad.
 
Vi gick vidare genom vacker natur medan vi njöt av det klara och fina vädret. Eftersom kameran var med blev det många naturbilder med gnistrande snö och fjälltoppar. Några av bilderna visar vi nedan.

När sedan mörkret började falla på visste vi inte riktigt hur långt vi hade kvar att gå. Enstaka skyltar visade alltid 7 km oavsett hur långt vi gått. Slutligen såg vi än en gång bebyggelse, dock ledde vår väg inte dit. Vi förlängde vår tur med ytterligare några kilometer med att hamna vid Rikshospitalet istället för påtänkta Sognsvann (ni som inte känner till dessa platser, hänvisar vi till www.trafikanten.no).

Otroligt trötta men nöjda satt vi på blåtrikken och var på väg hem. Hemma väntade falafel, kebab och Amerikansk fotboll.

Underbara söndagar!


Första snön faller över Oslo 29 oktober


Till våra familjer och vänner!

Hej allihopa som känner oss (tror inte att någon annan bryr sig). Av någon anledning är det svårt att hålla kontakten i vårt moderna samhälle med mobiltelefoner och MSN. Det behöver ju dock inte betyda att vi inte tänker på varandra. Vet att vi tänker mycket på er i alla fall.

Internet är ju ett väldigt bra sätt att dela information på. Min tanke var att ha en hemsida där man kunde lägga ut bilder och lite roliga saker som händer här i Oslo men eftersom vi inte vet hur man gör en hemsida så fick det bli det här. Det är menat som lite uppdateringar för er så ni vet hur vi har det i Norge. För er som inte har möjlighet att komma hit och hälsa på eller för er som tycker att ni kommer för sällan... :)

Hoppas det blir bra!
Kram
Micke och Towe


RSS 2.0