Start Resor Oslo Besök Brasilien Fritid Högtider Philippa Allmänt

Hello Stockholm

När vi var i Stockholm för att fira jul passade vi på att gå en promenad innan det var dags för allt jul-ståhej.
           


God Jul och Gott nytt år!


Årets julklapps design.

    

4:e advent

Adventsfrukost i Stockholm.

 

Hello Oslo-the song!

Hello Oslo- The Disciplines


Brasilien, 39 dagar i paradiset!

I morgon är det exakt 4 veckor kvar tills vi reser iväg till ekvatorn och ska njuta av sol, bad och värme och förhoppningsvis lite sambadansande... Vi åker den 17 januari och kommer hem igen den 25 feburari. Alltså blir det nästan 6 veckor (eller 39 dagar) som vi är borta.

Vi reser från Oslo på lördag den 17 januari och mellanlandar i Lisabon, Portugal. Där övernattar vi på ett hotell ganska nära både flygplatsen och Lissabons sentrum. Vi har fått tips från Stefan vad vi kan göra på kvällen. Vi tänker nog äta gott och gå en promenad och se lite av staden innan vi går och lägger oss. Kl 9 på söndagmorgon går sedan flyget till Rio de Janerio. Där kommer vi att vara i sex dagar. Vi ska försöka se så mycket av sevärdigheterna som möjligt. Towe hoppas på botaniskaträdgården och nationalparken med Sockertoppen. Micke är mest sugen på stränderna Cocacobana och Ipanema.

Från Rio tar vi bussen till Sao Paulo där vi stannar i ca 3 dagar. Här väntar nog mest stadssightseeng och lite av den brasilianska kulturen. Efter nyår ska vi titta ut exakt vad det är vi vill se och göra upp en detaljerad resplan för varje stopp.

Efter Sao Paoulo väntar Manaus och Amazonasdjungeln. Vi övernattar en natt i Manaus, staden som ligger i mitten av Amazonas, för att sedan åka på en guidad 4-dagars tur in i djungeln. Där kommer vi bo på en lodge och ta dagsturer ut i skogen och på floden. Vi ska få fiska piraya, se på när de fångar krokodiler och lära oss om djur och växter som finns där och hur man kan överleva på det de har att erbjuda. Verkligen en höjdpunkt på resan, Micke kan leka macho bush-man och Towe kan ge utlopp för sina Biogeokänslor.

Efter detta äventyr blir det några dagars relaxande i Fortaleza där stränderna är det som lockar. Vi ska nog mest sola och lata oss, men också se på staden. Det ska tydligen vara ett bra uteliv i den här staden och mycket att hitta på.

Från Fortaleza flyger vi ut till en av Brasiliens vackraste öar och ett av de lyxigaste resmålen , Fernando de Noronha, Delfinön. Här är chanserna stora för otroliga undervattensupplevelser för den som vågar dyka och snorkla. Dyksertifikat är det ingen av oss som har, men vi ska defenitivt försöka oss på lite snorkling. Annars kan man åka båt runt ön och titta på de fina klippformationerna och sagolika stränder. Här ska vi bara koppla av och njuta.

Sedan åker vi vidare till Recif för mer stränder. Hela Brasiliens nordöstra kust är proppad av vackra stränder och härliga badorter. Vi hoppas på att få riktigt snygga solbrännor!

Totalt blir det 14 dagars solande och badande och avkoppling. Sedan åker vi vidare till Salvador i tre dagar för lite mer turistande. Även här ska vi planera lite närmare vad vi vill titta på, men staden är känd för sina vackra byggnader och 365 kyrkor. Så en heldel fotografier på byggnader blir det nog.

Efter Salvador är det huvudstaden som väntar. Brasilia med sin supermoderna stadskärna. Här förväntar vi oss arkitektur på hög nivå. Vi stannar även här i tre dagar.

Sista stoppet på resan blir karnivalen i Rio de Janerio. Vi förväntar oss att det blir intensivt, högljudt, uttröttande och festligt. Antagligen kommer vi att vara tröttare när vi kommer hem än när vi åkte, men på ett bra sätt! Towe hoppas på att man kan skaffa glittriga karnivalkostymer med stora fjädrar att ta med sig hem.

Hela resan kommer att dokumenteras på resedagboken, där man kan söka på Towe85 eller mikroo för att komma till våra profiler och vår resa.

Med hälsningar från
Ture Turist och Safari-Sonny

Juletrefest

Torsdag 18 december spelade Torshov Janitsjarorkesters nisseband på en juletrefest på Eurolys. Skulle gissa att bilder från spelningen läggs upp på http://www.tjo.no/ inom en snar framtid.

God jul från TJO!

Ps. För att se bilder i bildgalleriet: klicka på rubriken, inte bilden.

Vaccination

Igår var vi på Aleris Helsesenter och vaccinerade oss inför den kommande Brasilienresan. Jag, Towe, hade den jobbiga uppgiften att leta upp vaccinationscentralen och boka tid. Det var faktiskt ganska bra terapi att boka det och skönt att prata med dem som skulle göra det innan så att de kände till den räddsla som finns. Vi var tvugna att boka varsin tid, men de snälla människorna på Aleris sa att det inte var några problem att Micke var med om det behövdes under själva behandlingen.

Gårdagen var en jobbig dag rent känslomässigt för mig. Jag vandrade mellan hopp och förtvivlan. Skrev ut ett A4 med vackra bilder från Samba Travels hemsida för att ha som possitiv motivation. Det hjäpte. Hade det  med mig att titta på under vaccinationen. Tanken på att Micke inte var långt borta hjälpte också.

Det var Tone som hjälpte oss med vaccintationen. Hon var väldigt trevlig och var lugn och förstående. Jag kom först på plats och Tone gick igenom vilka vaccinationer vi behövde och vad de innebar. Vi pratade lite om resmålet och gick igenom malariarisken. Efter ett tag satte vi oss i patientstolen och lutade tillbaka ryggstödet och bestämde att vi skulle pröva. Jag hade förklarat att jag börjar gråta okontrollerat och har lite svårt att prata så jag kan inte meddela att jag är beredd. Tone sa att vi skulle pröva och se. Hon pratade om Brasilien och såg till att jag såg mina färgglada bilder. Det var hemskt men det gick bra. Tone var väldigt duktig och påminde om min kära mor i sitt tillvägagångssätt. Så när Micke kom fick han beskedet att vi var klara. Han såg väldigt överraskad ut. Söt och överraskad. Fick en stor kram och löfte om valfri älsklingsrätt till middag (valde pommes med bea).

När sen Micke skulle ta sina sprutor gick allting väldigt snabbt och smärtfritt. Han är så duktig! Totalt fick vi 3 sprutor var. En i vänster arm och två i höger. Det var difteri, polio, stelkramp och kikhosta i en trevlig mix i sprutan som togs i vänster arm. I höger fick vi heptait A och gulafebern (som man måste ha intyg om för att få komma in i Brasilien). Efteråt fick sitta kvar en stund ifall vi skulle få allergiska reaktioner. Det fick vi inte så vi åkte hem och kalasade på pommes, potatissallad, bea och tillbehör (kött till Micke och grönt till Towe). Vi var båda ömma i armarna så det blev inte så många kramar, men vi myste ändå med brasa och CSI-boxen för säsong 1.

Idag är vi lite ömma i våra vänsterarmar och jag har ett litet litet pyttigt blåmärke på högerarmen. Tror det är från den första sprutan...

Nu ser vi framemot resan!
//Towe

3:e adventVi missade Luciafirandet igår, men idag var Towe i Svenska kyrkan och var med om en stämningsfull adventsgudtjänst med tända ljus och sång. 10 dagar kvar...

Julpynt

Inom en väldigt snar framtid kommer julen. Även om vi inte kommer att befinna oss i vår lägenhet eller ens i Oslo har vi julpyntat en del. Här får ni se hur vi har det nu i juletider.


            

En helg i Stockholm

Helgen 28-31 november spenderade vi i Stockholm tillsammans med familjen Axell med tillbehör.

På ett tåg som lämnade Oslo vid slutet av 15-tiden fanns hela familjen Roos-Axell för en resa tillsammans med många passagerare i allmänhet och två svenska ungpojkar i synnerhet. Towe och Micke spelade alla tänkbara kortspel med en väldigt nyfiken norrlänning vid sidan av oss. Han och hans kompis hade förfest inför en utgång i den kungliga hufvudstaden. Efter att vi till slut utväxlat våra jobberfarenheter både mellan oss fyra och ett gäng norrmän av äldre årgång så var vi äntligen framme i Stockholm. Vi tog oss hem till Karin och Stefan där också mormor Birgitta väntade. Efter klämmisar,vin och trevligt umgänge var det dags att efter en lång dag dags att lägga sig i jysks uppblåsbara säng, som för övrigt är en av de bästa övernattningslösning som finns.

På lördagsmorgonen var det början på en mycket bra dag även om detta inte fanns i vår vetskap just då. Towe och Micke åkte i förväg för att ta sig till Sverigehuset i Kungsan för att inhandla tygmärken med svenska flaggan på. Dessa ska sättas på ryggsäckarna som ska användas på resan till Brasilien. Efter storköpet begav sig familjerna Roos-Axell, Axell, Larsson och Karlsson-Axell till Gröna Lund för att avnjuta det traditionella viltjulbordet på restaurang Tyrol.

Towes julbordsfavoriter: Coleslaw med äpple, Pumpa och valnötssallad, dessertbordet
Mickes julbordsfavoriter: Julstubbe(samma som Budapeststubbe), hela kallskurna viltbordet, sällskapet

     

Efter alldeles för mycket julbord rullade sällskapet vidare till Hovet för att se en hockeymatch mellan DIF och HV71 där HV71 hade matchen egentligen från början till slut, men för att göra matchen lite spännande spelade HV lite dåligt med jämna mellanrum. Det vi lärde oss under denna match är att man omöjligt kan vinna matchen om man inte träffar mål.

Tankar kring denna match är endast författarens egna åsikter och på inget sätt hela familjens ståndpunkt.


När den stora förnedringen var över skulle gänget splittras och nya hjältar tillföras till den ingifta delen av gruppen. Micke aka Lappen trillade ut från Hovet med ett eller annat glas vin för mycket i kroppen för att möta upp Peter och Micke. Dessa glada amatörer tog sig till Kellys för att grunda billigt inför kvällen vidare aktiviteter. Denna kväll forsatte sedan på After i Gamla stan, efter att Micke den äldre blivit nekad entre(av någon märklig anledning) till Medusa. Gänget var samlat fram till midnatt när Micke den yngre lämnade sällskapet som den tönt han är och vad som hände med övriga hjältarna vet nog ingen.

Den delen av det stora sällskapet som inte trillade ut i stockholmsnatten tog sig till Dickens för en öl eller två och efter det begavs sig Towe och Johanna på bögfilm i form av "Patrik 1,5". Towe ger filmen 4 av 5.


På söndagen begavs sig Towe till sin gamla lägenhet i Ekhagen där numera kompis Emilia bor tillsammans med sin sambo. Anledning till besöket var en helt enkel adventsfika. Micke låg och sov.

Ut på kvällen när Micke vaknat och dessutom julpyntat tillsammans med Stefan serverades en första adventmiddag i form av olika pajer, ost och skinkpaj, köttfärspaj, och veggopaj. Mickes favorit var ost och skinkpajen medan Towe av förklarliga skäl tyckte veggopajen var bäst.

22.10 begav sig nattåget till Oslo iväg från Stockholm Central och med detta tåg var Micke och Towe. Liggvagn var transportsättet för denna resa och det var ett bra sätt att avklara denna annars långa resa... Sovandes. Det enda, och riktigt störande, var att högtalarna i kupén inte var avstängd så att man vid varje station fram till Hallsberg fick vet var vi var, högt och tydligt!

Väl framme i Oslo 05:55 var man inte tvungen att kliva upp utan man fick sova en timme till... Bra ställe :). Towe tog sig direkt till jobbet och Micke likaså men med en snabb runda via lägenheten för att lämna väskorna, sen vidare för att hämta sin nya firmabil.


RSS 2.0